De Grand Chess Tour is een circuit van schaaktoernooien waar de beste spelers ter wereld strijden om meerdere prijzenpotten. De topschakers die hieraan meedoen staan onder contract van de organisatie van de Grand Chess Tour (GCT) en spelen jaarlijks meerdere toernooien verspreid in steden op diverse continenten. Toernooien kunnen bestaan uit Klassieke partijen, Rapid partijen en Blitz partijen of een combinatie daarvan. Grote toernooien die zijn opgenomen in de Grand Chess Tour zijn onder meer Norway Chess, de Sinquefield Cup en de London Chess Classic.

De Grand Chess Tour is een initiatief van de Chess Club and Scholastic Center uit Saint Louis (Verenigde Staten) en de Chess Promotion Club uit Londen (Verenigd Koninkrijk). Het doel is om wereldwijd de animo voor het schaakspel te vergroten en zo meer kinderen en volwassen van alle leeftijden en niveaus aan het schaken te krijgen.

Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met Chess in Schools and Communities (CSC). De voornaamste doelen van CSC zijn om het schaken op scholen en binnen gemeenschappen (verder) te introduceren, de voordelen van schaken voor zowel het onderwijs als de gemeenschappen meer voor het voetlicht te brengen en wereldwijd schaakevenementen te organiseren en zo de populariteit van het spel te vergroten.

Het is het doel van de Stichting Chess Events Utrecht om de Grand Chess Tour elke twee jaar naar Utrecht te halen. Het eerste toernooi zal plaatsvinden in 2023, het daaropvolgende toernooi in 2025 en zo verder. Omdat wij de gelijkheid tussen mannen en vrouwen verder willen stimuleren, zal het toernooi niet alleen openstaan voor mannelijke topschakers, maar willen wij ook de 10 top vrouwelijke schakers naar Utrecht halen. Zij spelen hetzelfde toernooi als de mannen en krijgen eenzelfde – gelijkwaardige – beloning. Daarnaast zal – uiteraard – ook het scholentoernooi een vast onderdeel in ons programma zijn.

Vragen of suggesties?
Neem dan contact met ons op!
Contact opnemen